Friday, April 24, 2009

Lagu Cinta Anda?



Apakah lagu cinta bagi anda dan pasangan anda?
Mari berkongsi dengan saya..


p/s: untuk yang single, anda juga boleh memberi komen

Resipi Kueh Bingka




Ni lah benda wajib yang aku akan buat time nak exam haha.. Kamu buat tak macam aku buat ni? Kata2 peransang untuk diri sendiri. Lain orang lain cara kan, tapi bagi aku sangat berkesan.. Saje je letak ayat power tu kat ujung blah sane dalam pic ni. Segan lak kalu orang bace haha.. Tapi ni la exam last aku so aku rase last time jugak la kot buat benda cam ni dan aku nak simpan kenangan ni kat sini huhu.. (macam sedey sangat huh..)


Ape? Resipi kueh bingka?? amende kamu ni?? tadek2...

Thursday, April 23, 2009

Aku & Bungkusan Biru Itu



Huhu.. Lame gak tak update.. Dah menggigil dah tangan ni nak update blog hehe.. Minggu lepas balik umah abang aku. Skg ni baru la ade semangat sket nak wat kje..

Ari tu sangat tensen sebab tesis kena reject (again!!) dan aku tadek semangat langsung nak edit semula. Ade pakcik omputih ni cakap, bile kite dalam umur pertengahan, kite akan lebih banyak mengalami tekanan so dia sarankan supaya kite kena banyak luangkan masa dengan bdak2 kecik or ngn orang tua. So aku nk jumpe naja la haha...
Mase sampai je kat komuter selepas di hantar oleh encik razy, aku terus membeli tiket dan say good bye muah2 kat die ehehe.. Dalam tren tu tetibe je abg aku mesej..

Abg sham : Fizah nanti dah sampai terus gi h.kL la. Abg sham
tunggu sini

Aku : Huh?? Sape sakit?? Ok. Nnti org bitau firdaus (adik aku)
Abg sham : Naja. Nanti dah sampai terus gi kat kaunter icu.
Aku : Huh? Naja? ICU?? Lorr.. Nape??

Tak reply...
Emosi = Sedikit Cuak.
Pastu dalam aku asik tunggu reply aku tenggelam dengan lagu rob thomas..
tell me everything you want me to be..
forever its you forever in me..
ever the same call on me..
i'll be there for you and..

Alammaaaaakkkkkk....
Lupe la pulak nak bawak berus gigi huh.. Cam mak nenek btol la aku ni asik lupe je. Tak pe la.. Nanti singgah la jap kat kedai mane2 ke.. Org dah la nak cepat nih..Adooiii...

Sampai je kat tasik selatan tu aku nengok dah ramai org tgu kat lrt tu so aku assume mesti la tak lame lg tren akan sampai so dengan selaju2 nye aku trus je gi kat kedai serbaguna ni nak cari berus gigi. Kang dah kalut2 kat sane takde la aku susah kan dorang nak pi cari kedai mane2 lg..
Aku terus je gi kat mamat cashier ni..

"Berus gigi ade jual tak?"
" Ade. Kat belakang sane blah kiri"


Aku terus je laju ke blakang dan cari mane la brus gigi ni..
takde pon.. tipu arr.. org nak cepat nih..
Pastu tanye kat amoi yg tengah susun barang kat rak roti tepi tu..


" Errk... berus gigi ade tak?"
"Ape?"
"Berus gigi"
"Arr?? Ape??"
"Berusss gigiiiii"
(time ni aku dah malu gile sb org yg beratur nak byr dh mula pandang2 aku)
"Ape you mau?"
"Adooiiiiiiii... Ko ni tak gosok gigi ker???(dalam ati)"
apsal susah sgt nak cari berus gigi ni????


Pastu mamat cashier tu terus tinggalkan customer yg beratur n datang kat aku. Mungkin dia risau or dia rase aku mempunyai potensi yang cemerlang untuk buat hal kat kdai dia. Lagi la orang2 sume tengok kat aku. Adoii laaa.
Mamat tu trus panggil aku ikut dia dan tunjuk ke satu bungkusan biru tu.

"ni dia kan?"
huh??
"KOTEX MAXI WING"
"errkk...bukan..err.. saye cari berus gigiii laaa.."
"owhh... berus gigi belah sane tu"
huh?? ape ni??


Dan aku terus la memilih berus gigi yang ade disitu. Boleh pilih kale je sebab same pattern sumenye.. Lepas amik tu aku trus ke kaunter nak bayar..(lupe nak que sb nak cepat huhu..)

"Errkk.. Sori ek. Ingt kan awk cari tu tadi sb tgok mcm nak cepat je"
"Eh.. takpe2.."
(sambil tersenyum manis dan memikirkan teruk sangat ke muka aku time nak cepat tadi heh..)


Lepas byr tu komfem tren dah lepas haiissshhh...
Mase tunggu tren tu aku teringat2 lak kes tadi haha.. ni arr nak buat persamaan sket ehem2 hehe..

Berus gigi = KOTEX.... ish tak same bunyi tu
Berus gigi = tuala wanita.. lagi jauh
Berus gigi = pad...lagi tak same

Abis tu ape yg die dengar ek??
Pelik aku...haha.. time ni aku dah senyum sorang2 haha..
Ah lantak arr nak tengok2 aku lak group poyo kat sane tu.. bajet bagus.. sukati ar nak senyum sorang2 pun (padahal dah malu muahahaha..)

Sampai je kat h.kL terus kal abg aku..

Aku : Orang dah sampai ni. Nak tunggu kat mane?
Abg sham : Pegi dekat kaunter icu. Tunggu situ.
Aku : Okey.. Dah nampak pun firdaus. Dah smpai dulu dia rupenye huh..
Abg sham : arr.. abg sham dah nampak fizah..
Aku : Mane?? owhh...

Lepas salam siyum tangan terus ikut dia. Dalam kepala asik pikir naja ni sakit ape sampai masuk icu ni.. tetibe je.. ehh?? Wad Kanak2 plak.. owwhhhhh.. Patut laa.. kat h.KL ni kalu ikut blakang memang la masuk kat icu dulu baru tembus kot wad kanak2.. Citt.. Aku dah cuak dah tadi huh..
Pastu jumpe la naja ni.. yang tersenyum malu2 kambeng ngn aku..

SIYESSS!!!
tesis + exam+ umah sewa + kotex + assgment = nothing
Memang lupe sume kje2 yg melambak bile dapat sembang2 ngn ahli kuarge kan. Geram btol ngn naja ni.. Rase nak picit je heh.. Naja sakit kaki, men lompat2 ngn busyra kat nursery. Lepas men ngn aku, layan lagu wonderpets je terus je ok hahaha... Sememangnya bdak2 kcik mempunyai cara tersendiri utk melupakan kesakitan mereka. Anda bagaimana? ceehhhh...

Suda2 la tu jijah ooiiiii.. k la nk sty up ni. Tadi tido. Mr razy kal pun tak sedar ngeeee.... Doakan aku berjaya dengan cemerlangnya menghadapi exam ni okey.. Exam last ni huhu..
Good Luck!!!

Saturday, April 18, 2009

Are You Smarter Than a Four Year Old?




A PRE- SCHOOL TEST FOR YOU


Which way is the bus below traveling?


To the left or to the right?










Can't make up your mind?

Look carefully at the picture again.









Still don't know?

Primary school children were shown this picture and asked the same question.

90% of them gave this answer:

'The bus is traveling to the right.'

When asked, 'Why do you think the bus is traveling to the right?'

They answered:

'Because you can't see the door to get on the bus.'






How do you feel now???

I know, me too.


Friday, April 17, 2009

Fakta vs Auta



Ahaaaaaaaiii... Sebelum memulakan bebelan ni, aku nak bitau jugak lah kepada semua blogger2 seantero dunia bahawa aku telah berjaya mendapatkan LESEN MEMANDU siang tadi hahaha... mesti la BANGGE beb..(kecoh btol la pompuan ni huh..) sebab dlm family, aku bleh dikatekan yg agak lembek, kuat nanges, loser dan sebagainye.. Sekarang hmm.. tgok la dunia, aku mampu memiliki nye cehh.. soal bawak ke tak keta lepas ni lain citer haha.. ok2. enough2..


Actually aku ingat kan nak stay up untuk wat paper project sampai siap tapi huh.. Memula ingat nak cari bahan rujukan mcm e-book ke, jurnal ke kat tenet nih yang berkaitan dengan tajuk aku berkaitan dengan materialisme.. surf punyer surf aku terjmpe satu artikel ni yang aku rase sangat menarik (sebab aku minat sgt ngn bidang astronomi). Walopun panjang tapi seronok bace sebab benda yg kite minat kan. Pastu abis bace dkat kol 4 pagi.. amik kau.. last2 kj kat blog jgak yg siap nye. paper project tah ke mane huh.. Cite ni dah lame tapi lepas bace ni baru la lebih jelas kefahaman aku tentang ideologi kafir ni. Artikel tentang teori big bang dengan teori darwin. Kalo korang tak minat mesti boring hmm..(sebab kena membaca, klu ade org ceritakan mesti best).



Kalo nak tau dengan lebih lanjut tentang Teori Big Bang klik sini

Secara ringkasnya ade 2 teori tentang kewujudan alam semesta ni ye anak2..

1. teori big bang - incik albert einstein dan rakan2
- kewujudan alam semesta mempunyai permulaan iaitu dari satu titik tunggal dan
terpisah2.

2. kewujudan alam semesta adalah statik- incik arthur eddington
- alam semesta adalah berukuran besar/luas tak terhingga dan kekal/tetap sepanjang
masa(statik).


Pastu dipendekkan cite, lepas dorang fight2.. keluar lah bukti2 dan dakwaan2 yang logik dan tak logik dan part yang aku rase paling menarik mase ending tu incik arthur ni mengakui yang alam semesta mempunyai Pencipta dan ia adalah suatu ciptaan yang sangat kompleks dan seimbang, tersusun dan sangat rumits walaupun sebelum tu dia cakap dia memandang jijik (dalam bahasa indonesia) dengan teori incik albert yg bijak itu(sebab ada ayat dari Al- Quran yang membuktikan Allah s.w.t pencipta alam semesta). Dan incik arthur ni jugak sebenarnya tak berapa percaya dengan teori dia sendiri!! dan dia hanya berharap bahawa teori dia tu betul!!! Pergghhhh... Rase puas ati aku bace artikel ni..(emo tibe2)..


Pastu ade satu lagi pasal teori darwin iaitu kejadian hidupan di alam ni samada secara "evolusi" atau "penciptaan". tapi ade gak fahaman kejadian hidupan ni secara "kebetulan".

Penat nak citer.. bace sendiri la kat sini

tapi memang best dan aku nak bagitau jugak time2 yang sesuai untuk bace:
1. mase perasaan ingin tau sangat tinggi
2. time tak tau nak release tensen kat mane (tp tak tau la kalau lg tensen huhu..)
3. time terperangkap dalam blek tak bleh kua sebab byk monyet ekekeke... sebab boleh terus
compare kan contoh depan mata ehehe...


tapi kalu tanak bace nanti ade mase kalu jumpe nanti aku cerita kan eh..
Besssttt!! siyes tak tipu hmm.. (dah tu..cukup!! sambung kerja!!.. baik...)

Tuesday, April 14, 2009

Aku? Lesbian? -Part 2-


Ai... Minggu lepas balik umah. Kawan kawen wuwuwu... sedihnye huhu..










Malam tu sesi berinai. Aku pi lambat sket sebab penat la baru sampai umah kan, pastu nak siap2 lagi..(tipu.. dia mandi lambat !!)






















































































Ni kami buat hehe.. cantik tak?? ade sape2 nak tempah? hehe.. tak tau sampai kol bpe baru siap ni tapi mak aku dah kal tanye nak tido mane nanti.. buat nye kejap je tapi sembang je lebih.. yela dekat setahun tak jumpe.. brape byk tah drama aku ceritakan mlm tu huhu..







Pastu dah malam, balik.. rase nak tido je kt umah dia tapi ramai orang. Kang ade la sore2 sumbang " ai.. umah ko dekat je pun nak tido sini??".. hmm.. kat umah aku prepair benda ni lak.. hmm.. siap pun huhu.. ok dah.. jom tido.





























Pagi ni aku siap awal2 nak tolong pape untuk majlis nikah dia. Tapi, cam tak de pape pun nak ditolong.. so tolong amik gambar je la.. Mase ni tgh makeup untuk majlis nikah. Nikah kat umah je.. umah dia ar..























makcik kat dapur tu kate dia seksi. Dia diam je.. Masuk je blek smula " tak vogeh (vouge) la tak seksi" gelak je kawan2 dia..






















dia cantik kan?? cantik sangat.. cam anak patung..



























































dah siap..
mase ade tok kadi tu tak bleh nak amik gambar la.. sebab dok sblah dgn pengantin pompuan..































selesai dah.. jadi isteri orang dah ngko ek..








































bersiap nak naik pelamin plak..




























































































Pic kat sebelah ni upacara ape aku tak tau tapi nenek tu bagi mereka makan garam 3x sorang dengan pulut pun 3x cubit sorang. Mak aku cakap garam tu macam nak jaga diri kita la jangan bagi orang nak sihir2 ke, yang pulut tu untuk macam semangat la untuk jaga rumahtangga masa depan. Tah la tapi ni 1st time aku tengok orang wat camni.. hmm.. time blaja PB adat istiadat melayu dulu takde lak dengar lectr cite psl ni. Terlepas pandang kot.. Cam mcm adat orang kite kan..





ni adelah hasil rampasan mase lapang.. lepas makan tu balik.. penat gak la tapi harus pose sebelum balik hmm..











kepada aziz a.k.a Lobo : ko jage dia baik2.. ko jentik dia aku blasah ko..

Jangan Pakai Kamera Mahal




video


mood : no mood (tak puas cuti balik kampung)

Friday, April 10, 2009

Patut ke Aku Panggil Kau Manusia??





video







Thu, Apr 02, 2009
AsiaOne

Maid abuses child, caught on video

A video on Stomp of a maid physically abusing a young child has shocked and outraged netizens.

The contributor of the video said this actually happened to the child of his sister's friend.

The case in the video happened in Malaysia in 2007, and the maid was sentenced to 24 months imprisonment.

After the video was posted, my paper conducted a poll which found that 15 of 20 young parents do not trust domestic workers enough to leave their children alone with them.





sumber :


http://multimedia. asiaone.com/ Multimedia/ Vodcast/Multimed ia/Story/ A1Multimedia2009 0402-6319. html