Tuesday, July 28, 2009

tag dun have title



0. Apakah yang sedang anda lakukan 30 minit yang lalu...
..breakfast..


1. 2 jam yang lalu?
..kijer..

2. Anda suka
..duit..

3. Minggu lepas
..pegi keja + balik keja = bosan..

4. Tiga lagu yang boleh anda dengar berulang-ulang kali
..after midnite jam session..
..with you..
..negaraku..

5. Tiga binatang yang anda tak suka
..ulat gonggok..
..buaya tembaga..
..ulat bulu..

6. Lima fakta tentang anda
..i am lefthanded..
..tak suke minum air..
..suke rambutan..
..suke barang besar2..
..benci smoker..
..kuat berangan..
.. ooppss terlebih sudah...

7. Tahun depan mungkin
..kawen.. hahahah..
next year mungkin mengambil seekor kucing
untuk dibuat teman..sob3..

8. Saya tak reti
..bawak motor..

9. Saya pandai
..shopping..

10. Kawan saya
..sangat best..

11. Saya ada
..ulser dalam mulut... sakittt!!..

12. Saya seorang
..pelurus heh..

13. Adik saya
..slalu mintak share kredit time saya baru topup (macam tau2..)

14. Saya tak pernah bosan dengan (senaraikan 4)
..razysan..
..otromen..
..kawan2 saya..
..chicken mushroom pie huhu..

15. Bilakah pertama kali anda bercinta?
erkk..1942 eh.. err 58 eh.. 63 eh..

16. Perkara yang selalu orang tak percaya tentang anda
ally iskandar meminati saya..(dengan konfiden hahah..)

17. Saya rindu
..zaman kanak2 ribena..

18. Saya tak sabar
..nak dapat gaji..

19. 5 laman yang anda selalu layari
..email..
..friendster..
..my blog..
..facebook..
..berita harian
..oh bulan..
..ukm..

20. Siapa yang anda mahu tag?
..razysan..
..kamu!!..

Thursday, July 2, 2009

Kenangan Tak Berapa Nak Indah

Ari ni 3hb julai ari last praktikal huhu.. tapi semalam dengan tak sengaja aku dah celebrate dulu hehe... Tengok ice age 3 ngan razysan. Beshh!! Ari ni aku soh sume orang kat opis ni gi tengok haha.. Kak shakira tu ade unsur2 terpedaya di situ bile aku cerita kat dia pagi tadi..

Secara keseluruhannya aku rase praktikal kat JPM ni sikit boring la tapi seb baik bdak2 opis dia ok, sporting n boleh laa.. JPM ni straight sket dari segi rules dia klu nak compare kan dengan kementerian lain.. Yelaa.. dah kate pejabat perdana menteri.. ape kes kalau banyak masalah nanti kan..

hmmm.. dah hari2 terakhir ni nak kate sedih tu tak rase sangat la sebab rabu nanti kne datang balik nak antar montaj. Sampai ke hari terakhir tenagaku di kerah cehhh... macam berat sangat kerja.. Kerja? Owh.. Buat mase sekarang ni misi utama nak keja part time untuk beli skuter beroda tiga hah..
Esok balik yeayyy!!!
Orang2 kampung sekaliaaaaaannnnn..
..wait for me ye..
heh..

Tuesday, June 30, 2009

Mase Aku Kecik...

  1. Masa aku kecik aku penah baling gunting kat kepala akak aku. Dahi dia berdarah. Akibatnya 2 orang lagi akak aku kena antar dia gi klinik dan aku tak kena ape2 pun dengan mak aku hahahaha….

  1. Mase aku tadika aku penah ajak cikgu aku gi blakang klas nak tunjuk sesuatu kat dia. Dengan prihatin dia pun ikut aku. Aku bawak dia pegi depan bilik gelap dan aku suruh dia tunggu kat situ sebab aku nak buang air haahahahah…

  1. Mase aku tadika aku gaduh dengan kawan aku mase rehat sampai dia nangis. Time nak balik tu abah aku tak datang amik plak.. Last2 aku kena balik skali dengan dia sebab aku takut sesat. Padan muka aku hahahaha..

  1. Mase aku kecik aku ajak kawan aku main lari2 turun bukit kat tepi masjid lepas balik skolah agama. Lari punye lari aku terpijak kain sendiri dan jatuh berguling2. Akibatnya aku menyalahkan 2 orang kawan aku tu sebab dorang tak ajak aku balik sebaliknya ikut aku main skali hahahaha….

  1. Mase aku kecik aku penah nangis sebelum tido sebab jiran aku cakap dia nak pindah esok. Aku takut takde kawan sebab aku dah gaduh ngan geng budak kedai. Lepas tu aku berdoa sebelum tido bagi mak dia pindah sorang2 je takyah bawak dia hahahaha…

  1. Mase aku kecik aku suka main rambut budak sebelah meja aku ni. Rambut dia panjang. Cantik. Ade sepit rama2. Balik umah tu aku marah mak aku kenapa tak lahirkan aku dengan rambut panjang macam kawan aku tu. Mak aku cakap rambut aku susah panjang sebab aku suka main tengah panas tengahari hahahaha…

  1. Mase aku kecik aku penah tulis surat putus sahabat kat sorang kawan aku ni sebab dia taknak geng ngan aku main lawan galah panjang. Esok tu dia tunjuk surat tu kat akak aku yang kena baling gunting tu, pastu akak aku repot kat mak aku. Satu hari aku kena ejek ngn adik2 aku. Padan muka aku hahahaha…

  1. Mase aku kecik aku gaduh tolak2 ngan akak aku kat dapur. Tah macam mane aku tolak dia terlanggar peti sejuk dan peti sejuk tu nak jatuh ke depan. Pastu kami tahan peti sejuk tu sama2 dengan tangan, dengan kaki sambil jerit makkk.. makkk…. Lepas peristiwa ni kami terus jadi rapat dan saling ejek mengejek bila nampak peti sejuk hahaahaa…

  1. Mase aku kecik kawan sebelah meja aku cakap kalau nak duit kena tanam menda alah yang kite korek pensel pakai sharpener tu jangan putus, dengan cantik dan panjang. Tanam blakng umah. Bakat reporter terpendam sejak kecil lagi dan aku sebar kat satu kelas aku sampai cikgu aku pun tau. Last2 budak tu nangis sebab aku sebar cerita. Ape salah aku? hahahaha…

  1. Mase aku kecik aku rase bangga giler bila akak aku belikan pengasah pensel jenis yang kena pusing kat blah kanan tu dan ade bekas sampah kat bawah dia tu. Mase tu memang riak gile bila anak polis tu pun mula nak kawan ngan aku hahahahaha….

Seronok kan time budak2 dulu… Sweet sangat. Tapi bila dah besar sume berubah, dah tak serapat dulu lagi.. Kan seronok kalau mase boleh diulang semula..

PD Trip~ oyehh!!





























Monday, June 29, 2009

HAH KANTOII!!!!

Tadi aku tadek keja nak buat so bos aku ajak la aku ngan 2,3 orang lagi join satu presentation dari comp private ni (nama comp dirahsiakan). Dorang ni macam nak promote satu benda alah yang boleh manage user untuk gune internet mase bekerja. Alah macam kalau korang kat opis kan pastu ade la web yang kena block tak boleh tengok kan.. haa yang tu la. Tapi yang aku nak cite ni dorang punye barang tu gile baekk punye.. Dia boleh detect kita pergi website mane, pukul bpe, bpe lame, kita download ke upload, tengok video ke tengok gambar je, ke banyak main games ke dan yang lagi best dia boleh detect sape yang buat tu. Even kalau dia pkai computer orang lain pun boleh tau jugak macam bile dia sign in kat computer orang len tapi pkai dia punye id, kita boleh tau jugak sape.

Tadi mase present tu dorang buat demo la dekat database opis ni pastu haha.. macam agak malu jugak la sebab yang paling tinggi skali user guna adelah youtube, facebook dengan emel. Games jatuh no. 5 tertinggi. pphheewww.. kalu bos aku tau aku hebah kan cite ni abis aku punye praktikal dow.. hahaha… Mase dia test nak tengok sape user yang paling selalu gune youtube tu memang cuak gak lah aku sebab aku ade skali dalam tu. Aku bukanlah salu sangat singgah kat youtube tu tapi time2 boring je.. Saje je nak tengok2 cite yang prank orang ni, video klip pape, ally iskandar ke kan.. Dahtu dia bukan je boleh detect ip no computer tapi name user tu sendiri pun bleh( klu gune ip orang lain tak tau) kalau gune name ni hah!! amik kau jeng..jeng…KASYAH.. tu tah sape2 tah.. buatnye mase die test tadi kua…JIJAH.. mau tak terkejut aku ngn bos2 aku skali..

So lepas ni hati2 ey.. jangan ingat dah abis waktu opis pun dia tak bleh detect..Siap boleh detect user mane yang buat tu yang aku kagum sket tu.. sket je laa kan.. Tapi dah ade kat satu kementerian ni dia gune produk dari comp ni la kan pastu bos dia dapat detect tak pasal2 dapat surat tunjuk sebab orang tu.. amik ko.. so lepas ni berhati- hatilah semasa melayari internet ye. Bos sentiasa di sisi anda heheheh…

jangan tengok!!


hahaha..
cam pelik je aku site ni ade kale2 plak
tapi cam ok2 je..
tak teruja pun nk hapdet ari2 klu nengok bcground nih.
siyes terase pengedit cover nih haha..
sungguh tak sayang mulut huhu..
neway tinggal lagi seminggu je praktikal aku kat cni
hari ni la last ari isnin aku ade kat cni heh..
esok last ari slase aku ade kt cni..
lusa last ari rabu ade kat cni..
julat bla..bla..bla..bla...

Friday, June 26, 2009

Mari Memotong Kuku


Dalam Islam terdapat hari-hari tertentu yang dibolehkan untuk memotong kuku iaitu hari Isnin, Khamis dan Jumaat Hari-hari lain tidak digalakkan kerana akan menyekat rezeki, mendatangkan penyakit dan mendatangkan masalah-masalah yang tidak menyenangkan.

Rasulullah saw bersabda yag bermaksud;
'Barang siapa mengerat kuku pada hari:-

Sabtu - Nescaya keluar dari dalam tubuhnya ubat dan masuk kepadanya penyakit.

Ahad - Nescaya keluar daripada kekayaan dan masuk kemiskinan.

Isnin - Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk penyakit.

Selasa - Nescaya keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit.

Rabu - Nescaya keluar daripadanya was-was dan masuk kepapaan.

Khamis - Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari penyakit.

Jumaat - Nescaya keluar dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya dan masuk kepadanya rahmat Allah.


Tukaran hari bermula waktu Magrib dan bukan 1200 tengahmalam dalam kalendar Islam.



CARA MEMOTONG KUKU YANG BAIK MENURUT IMAM AL-GHAZALI

Mulakan memotong kuku dari jari-jari di sebelah tangan kanan .Mulakan memotong kuku di jari telunjuk (bahagian kanan).

Seterusnya jari hantu atau jari tengah, jari manis dan akhir sekali jari
kelingking atau jari anak.

Tinggalkan dahulu ibu jari tangan kanan dan beralih kepada tangan kiri.
Mulakan dengan memotong kuku dari kelingking,jari manis, jari hantu dan jari telunjuk.

Seterusnya ibu jari di tangan kanan dan akhir sekali ibu jari tangan kiri.
Semoga pedoman ini dapat di manfaatkan oleh setiap umat Islam.

Thursday, June 25, 2009

Tiru Jepun ke?


malaysia punye..

video




jepun punye..

video


tiru- tiru pun 4,5 kali gak aku nengok mende ni hahaha..bongek tul..


Wednesday, June 24, 2009

Lalalalalalala..

Adoiii... Penatnye rase macam orang keje lombong..
Ngantuk betul la ari ni..
Malas nye nak buat report huhu..

Sunday, June 21, 2009

Berkira betul arr..


" Saya tak nak tau masalah awak.. saya cume nak tau awak boleh lapor diri atau tidak 1hb nanti? itu aje..kalau boleh, ok la kalau tak terpaksa la.. saya pun kena adil jugak dengan calon2 lain.."

" owh... hmmm... (susun ayat yang berterabur + redha) kalau macam tu takpe lah.. takkan sebab gap 3 hari tu saya nak lepaskan degree saya yang 3 tahun tu.."

" yess!!! saya rase praktikal awak lagi penting. Kalau kerja2 ni bile2 mase pun awak bleh apply nanti.. Lagipun pointer awak boleh tahan saya rasa baik awak sambung master.."

gglluurrppp...

" err... saya rase nak cari pengalaman dulu lah sebelum sambung study.."



tadek rezeki..


mesej abang syam plak..



" org xdpt la kj yg kbs tu.. dia nak pkai 1hb, org abis prktkal 3hb. xbleh cnsider pun sb dia trus nk anta pi training.."

" xpe. tak de rezeki kat situ. cube cari tempat lain.."

...kecewa...

....redha....



takpe laa.. dorang yang rugi tak dapat aku a.k.a pekerja yang akan berkhidmat dengan cemerlang, gemilang, terbilang, berbudi bahasa, hormat orang tua penyayang dan sopan walaupun sedikit kelam kabut...




Tuesday, June 16, 2009

Paham anak- anak?






Terlepas sudah ketakutan aku haha.. Minggu ni sangat2 la bermain dengan emosi cewahhh haha.. Tadi puan maizatul datang tengok aku kat cni huhu.. Lepas jumpe en Aziz dia interview aku plak. Cam macam tanye. Sebelum tu aku siap pesan kat bdak2 opis soh dorang cakap yang baik2 je kalau puan tanye pape kat dorang jugak hahaha... Mase en aziz bagi markah tadi (aku ade skali okey!!) rase cam sedih pun ade gak. Terasa dah nak abis praktikal kt cni.. Baru skang aku rase cam sonok dok kat opis ni.. Tapi ok la sume dah settle hmm... Pasni bleh la membelanjakan diri dengan bahagianye kan? Owh.. tadi aku dapat kal dari kbs ooppsss.. bukan kebas tapi kemnterian belia sukan hehehe... Senin depan ade interview huhu.. Alhamdulillah.. Tapi tak kompem lagi dapat ke tak.. cume gi interview je dulu.. Arap2 la dapat kan... Rezeki Allah tu luas. Jangan risau ye, kalau dah memang ditentukan untuk kita insyaAllah akan jadi hak kita. Paham anak- anak?

Konvensyen Keselamatan Perlindungan 2009

Akhirnya haha... ni lah projek terbesar masa aku praktikal ni.. dah pun berlangsung tadi.. Best gak ar sebab nampak cam mewah, glamer dan sangat sopistikated je sume tetamu yang hadir hehehe.. Pic tak dapat upload skg.. Walaupun begitu mereka sangat rugi kerana tak dapat tengok aku join dorang skali masa majlis berlangsung sebab aku kena stay kat belakang uuwaaaaaaa.... orang2 belakang tabir ni memang tak glamer pun huhu.. Tapi takpe.. malam ni dinner kpkk so malam ni adelah malam glamer sedunia haha.. Mungkinkah aku akan memalukan nama ukm dengan tema bling- bling yang aku cipta sendiri? hakhak.. Malam ni tema dinner biase2 je kalu orang gov ni..(sungguh tak sayang mulut dan jari).. kate en yusry tema dinner smart casual tapi.. Ade aku kesah? hahaha...

Sunday, June 14, 2009

Friday, June 12, 2009

Dia datang jeng..jeng..jeng..


Finally..
Tadi dah dapat kal dari puan maizatul (aku tak kenal pun sape) dia nak datang senin depan ni nak melawat aku. Ade gak orang ukm nak datang melawat huhu.. Tapi ade reheasel konvensyen lak mase tu.. Aku mintak dia datang pagi la jumpe penyelia aku ni. En Aziz tu dah la bz jek.. Ari ni dia cuti nak study, esok dia ade exam. Dia amik master kat ukm. Tensen je aku nengok dia semalam dengan assg dia tak siap lagi, program algorithm n structural data ke ape ntah tu tak siap lagi huhu.. Memang tensen.. Tapi takpe la.. Saya percaya en Aziz boleh buat sume tu macam mane en Aziz suruh saya buat hmm..
Chaiiyokk..
dan sekarang mase aku kj dah abis..
jom balikkkk...
...oyehhh...

Kitchen Prank



video

Thursday, June 11, 2009

Terseksa ah cam ni....

" Tadi en Aziz call saya, dia pesan suruh awak buat montaj untuk konvensyen SP (sasaran penting) nanti. Tapi pakai adobe premier ye.. boleh tak?"

" Owh.. boleh2.."



Uuuwwaaaaaaaaaa........
..Penderitaanku bermula sekali lagi..

uuwaaaaaaaaaaaaaaa.........
Ingat kan dah tak jumpe dah montaj ni huh.. Ade lagi?? Adoiii laaa.... Boleh muntah darah macam ni.. Taste datuk tu bukan taste asia, tu yang susah sket nak buat montaj ni. ooo... kutuk datuk ye??.. eh tak arr!!!.. ni cuma luahan hati je.. dah tu aku nak cite ngn sape lagi kalu kat sini aku sorang je yang buat praktikal huh..

Hmm... takpe2.. anak didik prof fuziah a.k.a kak gee dengan dr normah mesti boleh buat benda ni.. kacang je.. kalu kena rejek pun ade chance la aku nak pi soping kat alamanda tu untuk menghiburkan hati wawawawawa....

Nampaknye babak kebahagiaan aku semalam tak berpanjangan haaiisshhhhh....

Wednesday, June 10, 2009

Hari Kebahagiaan Sedunia



Yesss... Ari ni ari kemerdekaan selama aku berpraktikal kat cni haha.. Ade la beberapa babak yang terjadi pada hari ni telah membangkitkan mood aku utk meneruskan kj2 yg ade ni..(kalu tak.. aiisshhh...bile la nak pukul 5 nih hmm...)



BABAK 1.
Memang syok bile dah tak payah kena buat montaj lagi, sangat seronok bile dah mula baik dengan opismate (5minggu tu lame kan?). So sekarang ni baru la aku faham kenape TEAMWORK yang sering dilaungkan oleh kumpulan wonderpets itu sangat penting masa di alam pekerjaan. Bile kite ade teamwork dengan opismate, kite akan rase seronok bekerja, bile dah seronok sume keja yang susah jadi senang, pastu bile dah senang kite akan rase puas dengan hasil keja kita walopun kena rejek (trust me!!) pastu kite tak sabar nak mulakan hari seterusnye dengan opismate yang baik dengan adanya teamwork cheewaahhh haha... tapi betul kan? tapi nak bentuk Teamwork tu yang susah sket kot.. Tinggal lagi 3minggu je huhu.. Walaupun begitu, tadek lagi calling2 dari ukm yang nak anta lectrer datang melawat aku kat cni uuwwaaaaa...


BABAK 2.
Ari ni result exm kua dan ni la result yang jatuh paling teruk ever selama aku blaja kat ukm ni huh.. tapi tetap rase syok sebab paperIMC yang gile maut tu aku dapat A-!!!!!!!!!!!! hahahaha...weewiitttt... ok2 jijah.. balik keja ni kite soping kat alamanda ok, kite celebrate ye walopun pointer jatuh haha.. mental kah aku? fotografi a- haha.. lawak gak yang ni.. bak kate aju semangat/ aura menangkap gambar bersama yang tersayang la tu hahaha... subjek lain biase je.. tak perlu dibanggakan. Paper prjek yang aku penh nangis mase buat tu sebab kne rejek pun dpt b je. tp boleh laa... satu lagi yang best paper e-komers dapat b haha.. lawak2.. aku ingt ni la subjek yg akan mengkecundangkan aku berbanding subjek2 lain. Susah giler paper ni.. siyes killer subjek aku sem ni.. kalu korang amik pun sure gugur rmbut. Rejoice pun tak bleh tolong. thanks much to azuan yang byk tolong group kite buat program. Aku bg idea nak buat bisnes ape yg sesuai tu bleh la.. buat design2 kt kedai kite tu aku suke la.. tu pasal group kite buat kedai online jual bunga hahaha... eyy lelaki dengan bunga pun ok what?? melambangkan gentleman kan... (yekkk.. haha..) nape geli? sebab aku tak suke bunga sangat laa.. aku suke pegaga hahahaha...


BABAK 3.
Tadi aku kal aju lepas tak sempat pick up kal dia. Biase la kan kalu dah borak ngn kawan lame tak jumpe macam mane haiissshhh... tambah2 lagi pompuan haha..oooppssss... bukan pompuan. tambah2 lagi aku hehe...(nanti marah plak pompuan2 di luar sane haha..). Dah dapat cakap tu haisshhh bersembang tak hengat.. cam macam cite kuar sampai en latifi pun dah jeling2 aku apsal banyak cakap plak bdak prktikal ni ari ni haha.. pastu aku perasan gak ar dorang pandang2 pastu aku slow la cakap tu tapi tak lame pun.. pastu aku tergelak sasuke hati je haha... tu belum jumpe lagi.. isshhh.. geram la kat kawan2 aku yang best ni.. rase nak picit2 je dorang bile jumpe nt.


BABAK 4.
Ari ni aku dapat keja baru!! pasni tak payah lagi buat montaj. cume tolong2 jela en yusry kalau dia nak ape2 lagi. Ari ni jd s.u buat minit mesyuarat dengan report huhu.. ok la. rase rileks siket kj kalau menaip ni dari main dengan software je.. yela start masuk lagi aku dah ditugaskan untuk menggodek apple tu. Mula2 tu best gak la sebab benda baru kan tapi dah lame2 tu sakit otak weh..


BABAK 5.
Esok nak balik umah abang aku. Nanti bleh jumpe najaa haha.. eeeeee... geram betol dengan naja ni. rase nak lambung tinggi2 jek..(p/s: melambung budak bawah umor 3tahun tak baik untuk mereka sebab melemahkan fungsi dalaman mereka seperti jantung, paru2, limpa, hati dan gigi.) Sabtu ni ade interview kat jalan ampang tu huhu.. saje je nak test, nak rase cam mane rasenye bile interview. kalau nk ikutkan malas nak gi tapi selepas arahan dikeluarkan oleh abg aku maka aku terpaksa menurutnya sambil menunduk dan kaki menguis2 tanah. Interview untuk program train n place. Rasenye ramai yang dapat offer ni kan? kite jumpa di sanaaaaa....



BABAK 6.
Dalam aku tengah fokus buat kj ni.. diingggg!!! napi buzz aku. Napi ni bdak group aku mase aug dulu. chat ngn dia jap. kalu ade bubu mesti lagi best. Napi ni pandai sket cari bisnes so dia pun cite la kj2 yang dia pnah buat. Lepas jmpe dia dgn bubu mase dia dtg ukm dulu banyak gak job dia buat. dan untuk pengetahuan group 3 buletin, mase aku tengah chat dengan dia ni. dia tengah bersenang lenang dlm hotel dengan voucher yang parents dia dpt. Next week kt melaka plak. kne abiskan sblum jun.. macam best je kan. bukan buat ape pun..sesaje je abiskan mase kat hotel. dah kate free.. (apsal dia lak menjadi topik aku kat babak 6 ni?). dia ade gak la rekemen kan aku kj yang dia buat tapi dia sendiri tak konfiden dan tak menggalakkan aku huhu.. so tanak ah. Chat ngn dia ni asik cite pasal duit ribu riban jek.. ni yang semangat aku nak wat bisnes ni.. bisnes ape? haa... ini yg kite tak tau lagi ngahaha..



Ok2.. enaf2.. mase untuk sambung keja hakhak..

uikss?? panjang membebel ari ni cik jijah.. hehe...

Monday, June 8, 2009

Sakit







Mood sekarang tengah sakit..
homesick...
Uwwaaaaawawaaaaaa........

Wednesday, June 3, 2009

Punca Stadium Runtuh




Perhimpunan ultraman secara besar- besaran di stadium memberi peluang baik kepada raksasa ni untuk membalas dendam...






p/s : ngeh..ngehh.. i love ultraman muahh2...

Wayang Pasir

Salam..

Hahaha.. Tak menarik langsung tajuk. Video ni aku dapat dari emel aku. Suke tengok haha.. kagum2..


video

Sunday, May 17, 2009

Dunia Baruku

Praktikal..
Sangat boring..
tadek geng
Praktikal sorang2
opismate sume lelaki
seb baik tak kena buli..
huh..
lagi 7 minggu lagi
Ya Allah.. Kuatkanlah semangat hambamu ini..
Amiinnn...

Friday, May 8, 2009

Sedih

Kejap lagi da nak check out..
Sangat sedih nak tinggalkan bilik, uo, ukm, klas, lecturer, pegaga, assigment, tutorial, en mikel, kawan2, razysan, ngan opis uo..
Sekejap sangat rasa 3 tahun
Lepas ni takkan rase lagi pengalaman belajar yang paling best dalam hidup
Terlalu sayang kat ukm
Tak same rasenya macam nak tinggalkan smk bandar 32,
tak same macam nak tinggalkan teknik bentong
tak same macam nak tinggalkan kenny rogers
tak same macam nak tinggalkan blaja keta...
Kalau mase boleh diulang semula, nak repeat 3kali.. dari 1st year..
Selama di ukm paling best mase short sem 1st year
duduk kolej zaba yang macam *kp-o* (aku pun tak tau ape tu)
siyes tak best langsung.. tapi sebab ade kawan2 yang sangat best situasi tu boleh ubah semuanya..
2nd year paling best mase knal razysan ngn join aug, pegi trip dengan kosmate, baru nak united sket sebab ramai2 tanak join dinner mention yang gile glamer tu..
3rd year paling best sebab dah matang sikit..(matang ker?), lebih kenal erti sahabat, lebih sayang dengan keluarga dan best dapat penyelia buat paper work dengan en mat
dia la lecturer yang memang best giler ever n encik helmi pun best jugak..
Tapi biase la kan..
Setiap pertemuan akan ade perpisahan
so..
jangan sedih2 tau
nanti ade mase kita jumpe lagi k
tata...
luv ukm..
mmmuuuaaaahhhhhh...


Friday, May 1, 2009

Perkara2 yang Saya Nak Buat Sebelum Keluar dari UKM~



Berikut adalah perkara- perkara yang saya teringin nak buat
dalam minggu2 terakhir di UKM
(kalau sempat!!)


1. Nak ronda2 ukm naik basikal. Teringin sangaaaaat!!!!!!!!!!!!!
2. Nak solat dekat masjid ukm
3. Nak amik gambar sekitar ukm
4. Nak pergi fakulti undang- undang (tak penah sampai! wawawa... malunye hahaha..)
5. Nak makan kek chocklat dekat zar bakery lepas study
6. Nak pergi tasik kejut (asik tengok dari jauh je)
7. Nak naik tingkat atas sekali dekat dectar
8. Nak amik gambar dekat danau golf resort
9. Nak tengok opis naib canselor
10. Nak berlari- lari anak turun bukit dari k.i.y
11. Nak amik gambar dengan akak cina yang cute tu.. ekekeke... (ajuu!!! ssyyhhhh...)
12. Nak bawak moto lalu dekat semua jalan yang ade kat ukm ni (termasuk jalan mati)
13. Nak makan dekat char kuew tiau dengan budak2 group gossip
14. Nak makan drumstik en mikel
15. Nak pergi sungai gabai lagi dengan budak2 ni
16. Nak tengok kolej rahim kajai (tak pernah naik!!)
17. Nak tido kat bilik quyu
18. Nak makan kat cafe canselori lagi..(bestt!!)
19. Nak pergi library atma (mereka tak bagi masuk ari tu sb dh nak tutup)
20. Nak merasa jadi felo hahahaha...
21. Nak bergambar dengan en. Suhaimee
22. Nak melawat kolej kiam
23. Nak merasa kena saman dengan pak guard
24. Nak belajar bahasa jepun
25. Nak carikan kedai untuk cikgu rafizi
26. Nak berkayak dekat tasik kejut (ade kan??)
27. Nak makan laksa dekat kiosk tim (dekat fak f.e.p)
28. Nak buat kad matrik baru
29. Nak naik basikal ronda2 ukm. Again!!!!!
30. Nak sambung belajar lagiiiiiiii....... wawawawaaaa........


p/s : kalau ade sesiapa yang berminat dengan aktiviti di atas tetapi berasa malu untuk melakukannya, jangan risau.. Saya bersedia untuk malu bersama2 dengan anda..
mwakakaka.... rojer cepat2 tauu!!!!!!!!!

Nasihat Untuk Saya



11hb mei 2oo9 saya ada praktikal di putrajaya.
Sangat risau!!!
Ade ape2 tips atau nasihat untuk saya??

Minggu-Minggu Terakhir di UKM..


Isnin (4 mei 2oo9)

Pagi...
Study dan refresh untuk exam nanti.

Petang...
Exam pukul 3.30 petang kat dectar (dewan). Susah jugak exam ni sebab tak minat. E- komers dan kerajaan elektronik. Mintak maaf dr azizah. Tapi saya akan cuba buat yang terbaik.

Malam...
Sambung editing power point multimedia. Sikit lagi.. Yess!!
Stay up study subjek fotografi.




Selasa (5 mei 2oo9)

Pagi...
Pergi jumpa En. Mat amik paper project yg kena diedit..
(last editing!! oyeh..)
Pergi amik lesen keta kat dato onn (dah 2minggu tersadai kat sana)

Petang...
Study di library dengan aju untuk exam fotografi esok.

Malam...
Again fokus pada study (selepas buat perkara2 lagho)
dan stay up mungkin sampai pukul 1.45 am





Rabu (6 mei 2oo9)
Pagi...
Exam subjek fotografi di Dewan Gemilang pukol 8.30 pagi.
Good Luck semua!!!


Tengahari...
Last editing paper work sebelum print ngan antar binding.
(2 biasa, 1 hard cover)


Malam...
Sambung editing. Komfem takkan siap dan kena stay up lagi.




Khamis (7 mei 2oo9)
Pagi...
Antar project paper untuk di binding n...

Tengahari...
terus anta dekat en. Mat.

Petang...
Nak pergi usyar rumah sewa dengan anah sekitar mines
dengan putrajaya (kalau sempat).

Malam..
Nak culik razysan (kalau tak balik malam)
Pack barang nak balik esok.



Jumaat (8 mei 2oo9)

Pagi..
Sambung pack barang kalau tertido..

Tengahari..
Angkut barang turun ke parking keta.
Bubu tolong saya!!


Petang..
Abg Syam datang amik barang n bawak terus ke rumah sewa
Balik pahang..
Selamat tinggal UKM..


p/s: kepada sesiapa yang nak bergambar dengan i atau nak suroh i otograf kat buku u all sila pilih masa selain di atas ye.. Terima kasih.

award dari bubu~






Rule:
1. Put this badge in your awesome blog.
2. Award this badge to 10 bloggers whom you think are inspirational and friendly.
3. Make sure you put the 'recipients' names here, along with their links.
4. Let them know about this


Ni bubu bagi saya. Saya amik lambat (busy). Sory bubu. Dah kuning pun padi tu.. Macam jata negeri kedah pun ade ni.. Mesti orang kedah yang buat.. Tak pun orang tu suka makan nasi..
Owh.. Bubu kata saya sporting dan sangat best ahahaha...
Tak de laa.. Mane ade.. Pandai2 je hmm...
(lepas ni saya belanja bubu mcD ok!!)

Ape? 10 orang? Tak cukup la wawawawa...
okey2...Err. memula saya nak bagi kat..


1. Anah
Dia kawan baik saya masa di ukm. Dia sangat baik. Dia selalu kongsi coki- coki dia dengan saya. Saya sayang dia..
(syyhh...jangan bagi tau dia! saya malu..:-D)
Tapi dia takde blog. Takpe. Saya nak bagi jugak untuk dia buat wallpaper kat laptop dia.


2. Razysan
Erkkk.. boleh ke? Saya nak dia jadi kawan baik saya merangkap soul mate atau pemanis hati dan cinta saya serta skandal saya untuk teman saya di waktu saya ingin ke library dan ingin membeli perabot rumah.
(tapi dia tak suka pergi library!!)


3. Bubu
Bubu seorang kanak2 yang sangat riang apabila mendengar nama incik h***i beliau berada di taliponnya. Saya suka cara bubu berlagak muda dari ahli group aug yang lain. Walaupun begitu, saya masih terasa malu apabila tersalah tegur dia waktu di atm bsn masa nak gi kelas suatu ketika dulu. Saya doakan dia supaya menjadi seorang ahli sains sekitaran yang berjaya.


4. Liya
Liya kawan baik saya kat rumah. Liya pun takde blog. Tapi saya nak dia letak award ni kat primary pic handfon dia. Nanti saya bagi kat dia.


5. En. Mat
En Mat adalah penyelia kertas projek saya merangkap lecturer saya untuk subjek media planning. Beliau sangat baik dan pemurah. Beliau telah membelanjakan hartanya untuk saya dan rakan2 sekelas saya makan- makan sebanyak 5 kali dalam masa 2 tahun. Mungkin saya akan buat kan beliau frame untuk letak award ni di ruang tamu rumahnya.


6. Silent readers
Sesiapa saja yang nak award ni boleh hantarkan surat permohonan dan saya akan proses dalam masa dua(2) hari. Hanya 5 permohonan yang terawal saja diterima.


Sekian.



Friday, April 24, 2009

Lagu Cinta Anda?



Apakah lagu cinta bagi anda dan pasangan anda?
Mari berkongsi dengan saya..


p/s: untuk yang single, anda juga boleh memberi komen

Resipi Kueh Bingka




Ni lah benda wajib yang aku akan buat time nak exam haha.. Kamu buat tak macam aku buat ni? Kata2 peransang untuk diri sendiri. Lain orang lain cara kan, tapi bagi aku sangat berkesan.. Saje je letak ayat power tu kat ujung blah sane dalam pic ni. Segan lak kalu orang bace haha.. Tapi ni la exam last aku so aku rase last time jugak la kot buat benda cam ni dan aku nak simpan kenangan ni kat sini huhu.. (macam sedey sangat huh..)


Ape? Resipi kueh bingka?? amende kamu ni?? tadek2...

Thursday, April 23, 2009

Aku & Bungkusan Biru Itu



Huhu.. Lame gak tak update.. Dah menggigil dah tangan ni nak update blog hehe.. Minggu lepas balik umah abang aku. Skg ni baru la ade semangat sket nak wat kje..

Ari tu sangat tensen sebab tesis kena reject (again!!) dan aku tadek semangat langsung nak edit semula. Ade pakcik omputih ni cakap, bile kite dalam umur pertengahan, kite akan lebih banyak mengalami tekanan so dia sarankan supaya kite kena banyak luangkan masa dengan bdak2 kecik or ngn orang tua. So aku nk jumpe naja la haha...
Mase sampai je kat komuter selepas di hantar oleh encik razy, aku terus membeli tiket dan say good bye muah2 kat die ehehe.. Dalam tren tu tetibe je abg aku mesej..

Abg sham : Fizah nanti dah sampai terus gi h.kL la. Abg sham
tunggu sini

Aku : Huh?? Sape sakit?? Ok. Nnti org bitau firdaus (adik aku)
Abg sham : Naja. Nanti dah sampai terus gi kat kaunter icu.
Aku : Huh? Naja? ICU?? Lorr.. Nape??

Tak reply...
Emosi = Sedikit Cuak.
Pastu dalam aku asik tunggu reply aku tenggelam dengan lagu rob thomas..
tell me everything you want me to be..
forever its you forever in me..
ever the same call on me..
i'll be there for you and..

Alammaaaaakkkkkk....
Lupe la pulak nak bawak berus gigi huh.. Cam mak nenek btol la aku ni asik lupe je. Tak pe la.. Nanti singgah la jap kat kedai mane2 ke.. Org dah la nak cepat nih..Adooiii...

Sampai je kat tasik selatan tu aku nengok dah ramai org tgu kat lrt tu so aku assume mesti la tak lame lg tren akan sampai so dengan selaju2 nye aku trus je gi kat kedai serbaguna ni nak cari berus gigi. Kang dah kalut2 kat sane takde la aku susah kan dorang nak pi cari kedai mane2 lg..
Aku terus je gi kat mamat cashier ni..

"Berus gigi ade jual tak?"
" Ade. Kat belakang sane blah kiri"


Aku terus je laju ke blakang dan cari mane la brus gigi ni..
takde pon.. tipu arr.. org nak cepat nih..
Pastu tanye kat amoi yg tengah susun barang kat rak roti tepi tu..


" Errk... berus gigi ade tak?"
"Ape?"
"Berus gigi"
"Arr?? Ape??"
"Berusss gigiiiii"
(time ni aku dah malu gile sb org yg beratur nak byr dh mula pandang2 aku)
"Ape you mau?"
"Adooiiiiiiii... Ko ni tak gosok gigi ker???(dalam ati)"
apsal susah sgt nak cari berus gigi ni????


Pastu mamat cashier tu terus tinggalkan customer yg beratur n datang kat aku. Mungkin dia risau or dia rase aku mempunyai potensi yang cemerlang untuk buat hal kat kdai dia. Lagi la orang2 sume tengok kat aku. Adoii laaa.
Mamat tu trus panggil aku ikut dia dan tunjuk ke satu bungkusan biru tu.

"ni dia kan?"
huh??
"KOTEX MAXI WING"
"errkk...bukan..err.. saye cari berus gigiii laaa.."
"owhh... berus gigi belah sane tu"
huh?? ape ni??


Dan aku terus la memilih berus gigi yang ade disitu. Boleh pilih kale je sebab same pattern sumenye.. Lepas amik tu aku trus ke kaunter nak bayar..(lupe nak que sb nak cepat huhu..)

"Errkk.. Sori ek. Ingt kan awk cari tu tadi sb tgok mcm nak cepat je"
"Eh.. takpe2.."
(sambil tersenyum manis dan memikirkan teruk sangat ke muka aku time nak cepat tadi heh..)


Lepas byr tu komfem tren dah lepas haiissshhh...
Mase tunggu tren tu aku teringat2 lak kes tadi haha.. ni arr nak buat persamaan sket ehem2 hehe..

Berus gigi = KOTEX.... ish tak same bunyi tu
Berus gigi = tuala wanita.. lagi jauh
Berus gigi = pad...lagi tak same

Abis tu ape yg die dengar ek??
Pelik aku...haha.. time ni aku dah senyum sorang2 haha..
Ah lantak arr nak tengok2 aku lak group poyo kat sane tu.. bajet bagus.. sukati ar nak senyum sorang2 pun (padahal dah malu muahahaha..)

Sampai je kat h.kL terus kal abg aku..

Aku : Orang dah sampai ni. Nak tunggu kat mane?
Abg sham : Pegi dekat kaunter icu. Tunggu situ.
Aku : Okey.. Dah nampak pun firdaus. Dah smpai dulu dia rupenye huh..
Abg sham : arr.. abg sham dah nampak fizah..
Aku : Mane?? owhh...

Lepas salam siyum tangan terus ikut dia. Dalam kepala asik pikir naja ni sakit ape sampai masuk icu ni.. tetibe je.. ehh?? Wad Kanak2 plak.. owwhhhhh.. Patut laa.. kat h.KL ni kalu ikut blakang memang la masuk kat icu dulu baru tembus kot wad kanak2.. Citt.. Aku dah cuak dah tadi huh..
Pastu jumpe la naja ni.. yang tersenyum malu2 kambeng ngn aku..

SIYESSS!!!
tesis + exam+ umah sewa + kotex + assgment = nothing
Memang lupe sume kje2 yg melambak bile dapat sembang2 ngn ahli kuarge kan. Geram btol ngn naja ni.. Rase nak picit je heh.. Naja sakit kaki, men lompat2 ngn busyra kat nursery. Lepas men ngn aku, layan lagu wonderpets je terus je ok hahaha... Sememangnya bdak2 kcik mempunyai cara tersendiri utk melupakan kesakitan mereka. Anda bagaimana? ceehhhh...

Suda2 la tu jijah ooiiiii.. k la nk sty up ni. Tadi tido. Mr razy kal pun tak sedar ngeeee.... Doakan aku berjaya dengan cemerlangnya menghadapi exam ni okey.. Exam last ni huhu..
Good Luck!!!

Saturday, April 18, 2009

Are You Smarter Than a Four Year Old?




A PRE- SCHOOL TEST FOR YOU


Which way is the bus below traveling?


To the left or to the right?










Can't make up your mind?

Look carefully at the picture again.









Still don't know?

Primary school children were shown this picture and asked the same question.

90% of them gave this answer:

'The bus is traveling to the right.'

When asked, 'Why do you think the bus is traveling to the right?'

They answered:

'Because you can't see the door to get on the bus.'






How do you feel now???

I know, me too.


Friday, April 17, 2009

Fakta vs Auta



Ahaaaaaaaiii... Sebelum memulakan bebelan ni, aku nak bitau jugak lah kepada semua blogger2 seantero dunia bahawa aku telah berjaya mendapatkan LESEN MEMANDU siang tadi hahaha... mesti la BANGGE beb..(kecoh btol la pompuan ni huh..) sebab dlm family, aku bleh dikatekan yg agak lembek, kuat nanges, loser dan sebagainye.. Sekarang hmm.. tgok la dunia, aku mampu memiliki nye cehh.. soal bawak ke tak keta lepas ni lain citer haha.. ok2. enough2..


Actually aku ingat kan nak stay up untuk wat paper project sampai siap tapi huh.. Memula ingat nak cari bahan rujukan mcm e-book ke, jurnal ke kat tenet nih yang berkaitan dengan tajuk aku berkaitan dengan materialisme.. surf punyer surf aku terjmpe satu artikel ni yang aku rase sangat menarik (sebab aku minat sgt ngn bidang astronomi). Walopun panjang tapi seronok bace sebab benda yg kite minat kan. Pastu abis bace dkat kol 4 pagi.. amik kau.. last2 kj kat blog jgak yg siap nye. paper project tah ke mane huh.. Cite ni dah lame tapi lepas bace ni baru la lebih jelas kefahaman aku tentang ideologi kafir ni. Artikel tentang teori big bang dengan teori darwin. Kalo korang tak minat mesti boring hmm..(sebab kena membaca, klu ade org ceritakan mesti best).



Kalo nak tau dengan lebih lanjut tentang Teori Big Bang klik sini

Secara ringkasnya ade 2 teori tentang kewujudan alam semesta ni ye anak2..

1. teori big bang - incik albert einstein dan rakan2
- kewujudan alam semesta mempunyai permulaan iaitu dari satu titik tunggal dan
terpisah2.

2. kewujudan alam semesta adalah statik- incik arthur eddington
- alam semesta adalah berukuran besar/luas tak terhingga dan kekal/tetap sepanjang
masa(statik).


Pastu dipendekkan cite, lepas dorang fight2.. keluar lah bukti2 dan dakwaan2 yang logik dan tak logik dan part yang aku rase paling menarik mase ending tu incik arthur ni mengakui yang alam semesta mempunyai Pencipta dan ia adalah suatu ciptaan yang sangat kompleks dan seimbang, tersusun dan sangat rumits walaupun sebelum tu dia cakap dia memandang jijik (dalam bahasa indonesia) dengan teori incik albert yg bijak itu(sebab ada ayat dari Al- Quran yang membuktikan Allah s.w.t pencipta alam semesta). Dan incik arthur ni jugak sebenarnya tak berapa percaya dengan teori dia sendiri!! dan dia hanya berharap bahawa teori dia tu betul!!! Pergghhhh... Rase puas ati aku bace artikel ni..(emo tibe2)..


Pastu ade satu lagi pasal teori darwin iaitu kejadian hidupan di alam ni samada secara "evolusi" atau "penciptaan". tapi ade gak fahaman kejadian hidupan ni secara "kebetulan".

Penat nak citer.. bace sendiri la kat sini

tapi memang best dan aku nak bagitau jugak time2 yang sesuai untuk bace:
1. mase perasaan ingin tau sangat tinggi
2. time tak tau nak release tensen kat mane (tp tak tau la kalau lg tensen huhu..)
3. time terperangkap dalam blek tak bleh kua sebab byk monyet ekekeke... sebab boleh terus
compare kan contoh depan mata ehehe...


tapi kalu tanak bace nanti ade mase kalu jumpe nanti aku cerita kan eh..
Besssttt!! siyes tak tipu hmm.. (dah tu..cukup!! sambung kerja!!.. baik...)

Tuesday, April 14, 2009

Aku? Lesbian? -Part 2-


Ai... Minggu lepas balik umah. Kawan kawen wuwuwu... sedihnye huhu..










Malam tu sesi berinai. Aku pi lambat sket sebab penat la baru sampai umah kan, pastu nak siap2 lagi..(tipu.. dia mandi lambat !!)






















































































Ni kami buat hehe.. cantik tak?? ade sape2 nak tempah? hehe.. tak tau sampai kol bpe baru siap ni tapi mak aku dah kal tanye nak tido mane nanti.. buat nye kejap je tapi sembang je lebih.. yela dekat setahun tak jumpe.. brape byk tah drama aku ceritakan mlm tu huhu..







Pastu dah malam, balik.. rase nak tido je kt umah dia tapi ramai orang. Kang ade la sore2 sumbang " ai.. umah ko dekat je pun nak tido sini??".. hmm.. kat umah aku prepair benda ni lak.. hmm.. siap pun huhu.. ok dah.. jom tido.





























Pagi ni aku siap awal2 nak tolong pape untuk majlis nikah dia. Tapi, cam tak de pape pun nak ditolong.. so tolong amik gambar je la.. Mase ni tgh makeup untuk majlis nikah. Nikah kat umah je.. umah dia ar..























makcik kat dapur tu kate dia seksi. Dia diam je.. Masuk je blek smula " tak vogeh (vouge) la tak seksi" gelak je kawan2 dia..






















dia cantik kan?? cantik sangat.. cam anak patung..



























































dah siap..
mase ade tok kadi tu tak bleh nak amik gambar la.. sebab dok sblah dgn pengantin pompuan..































selesai dah.. jadi isteri orang dah ngko ek..








































bersiap nak naik pelamin plak..




























































































Pic kat sebelah ni upacara ape aku tak tau tapi nenek tu bagi mereka makan garam 3x sorang dengan pulut pun 3x cubit sorang. Mak aku cakap garam tu macam nak jaga diri kita la jangan bagi orang nak sihir2 ke, yang pulut tu untuk macam semangat la untuk jaga rumahtangga masa depan. Tah la tapi ni 1st time aku tengok orang wat camni.. hmm.. time blaja PB adat istiadat melayu dulu takde lak dengar lectr cite psl ni. Terlepas pandang kot.. Cam mcm adat orang kite kan..





ni adelah hasil rampasan mase lapang.. lepas makan tu balik.. penat gak la tapi harus pose sebelum balik hmm..











kepada aziz a.k.a Lobo : ko jage dia baik2.. ko jentik dia aku blasah ko..