Tuesday, June 30, 2009

Mase Aku Kecik...

  1. Masa aku kecik aku penah baling gunting kat kepala akak aku. Dahi dia berdarah. Akibatnya 2 orang lagi akak aku kena antar dia gi klinik dan aku tak kena ape2 pun dengan mak aku hahahaha….

  1. Mase aku tadika aku penah ajak cikgu aku gi blakang klas nak tunjuk sesuatu kat dia. Dengan prihatin dia pun ikut aku. Aku bawak dia pegi depan bilik gelap dan aku suruh dia tunggu kat situ sebab aku nak buang air haahahahah…

  1. Mase aku tadika aku gaduh dengan kawan aku mase rehat sampai dia nangis. Time nak balik tu abah aku tak datang amik plak.. Last2 aku kena balik skali dengan dia sebab aku takut sesat. Padan muka aku hahahaha..

  1. Mase aku kecik aku ajak kawan aku main lari2 turun bukit kat tepi masjid lepas balik skolah agama. Lari punye lari aku terpijak kain sendiri dan jatuh berguling2. Akibatnya aku menyalahkan 2 orang kawan aku tu sebab dorang tak ajak aku balik sebaliknya ikut aku main skali hahahaha….

  1. Mase aku kecik aku penah nangis sebelum tido sebab jiran aku cakap dia nak pindah esok. Aku takut takde kawan sebab aku dah gaduh ngan geng budak kedai. Lepas tu aku berdoa sebelum tido bagi mak dia pindah sorang2 je takyah bawak dia hahahaha…

  1. Mase aku kecik aku suka main rambut budak sebelah meja aku ni. Rambut dia panjang. Cantik. Ade sepit rama2. Balik umah tu aku marah mak aku kenapa tak lahirkan aku dengan rambut panjang macam kawan aku tu. Mak aku cakap rambut aku susah panjang sebab aku suka main tengah panas tengahari hahahaha…

  1. Mase aku kecik aku penah tulis surat putus sahabat kat sorang kawan aku ni sebab dia taknak geng ngan aku main lawan galah panjang. Esok tu dia tunjuk surat tu kat akak aku yang kena baling gunting tu, pastu akak aku repot kat mak aku. Satu hari aku kena ejek ngn adik2 aku. Padan muka aku hahahaha…

  1. Mase aku kecik aku gaduh tolak2 ngan akak aku kat dapur. Tah macam mane aku tolak dia terlanggar peti sejuk dan peti sejuk tu nak jatuh ke depan. Pastu kami tahan peti sejuk tu sama2 dengan tangan, dengan kaki sambil jerit makkk.. makkk…. Lepas peristiwa ni kami terus jadi rapat dan saling ejek mengejek bila nampak peti sejuk hahaahaa…

  1. Mase aku kecik kawan sebelah meja aku cakap kalau nak duit kena tanam menda alah yang kite korek pensel pakai sharpener tu jangan putus, dengan cantik dan panjang. Tanam blakng umah. Bakat reporter terpendam sejak kecil lagi dan aku sebar kat satu kelas aku sampai cikgu aku pun tau. Last2 budak tu nangis sebab aku sebar cerita. Ape salah aku? hahahaha…

  1. Mase aku kecik aku rase bangga giler bila akak aku belikan pengasah pensel jenis yang kena pusing kat blah kanan tu dan ade bekas sampah kat bawah dia tu. Mase tu memang riak gile bila anak polis tu pun mula nak kawan ngan aku hahahahaha….

Seronok kan time budak2 dulu… Sweet sangat. Tapi bila dah besar sume berubah, dah tak serapat dulu lagi.. Kan seronok kalau mase boleh diulang semula..

PD Trip~ oyehh!!





























Monday, June 29, 2009

HAH KANTOII!!!!

Tadi aku tadek keja nak buat so bos aku ajak la aku ngan 2,3 orang lagi join satu presentation dari comp private ni (nama comp dirahsiakan). Dorang ni macam nak promote satu benda alah yang boleh manage user untuk gune internet mase bekerja. Alah macam kalau korang kat opis kan pastu ade la web yang kena block tak boleh tengok kan.. haa yang tu la. Tapi yang aku nak cite ni dorang punye barang tu gile baekk punye.. Dia boleh detect kita pergi website mane, pukul bpe, bpe lame, kita download ke upload, tengok video ke tengok gambar je, ke banyak main games ke dan yang lagi best dia boleh detect sape yang buat tu. Even kalau dia pkai computer orang lain pun boleh tau jugak macam bile dia sign in kat computer orang len tapi pkai dia punye id, kita boleh tau jugak sape.

Tadi mase present tu dorang buat demo la dekat database opis ni pastu haha.. macam agak malu jugak la sebab yang paling tinggi skali user guna adelah youtube, facebook dengan emel. Games jatuh no. 5 tertinggi. pphheewww.. kalu bos aku tau aku hebah kan cite ni abis aku punye praktikal dow.. hahaha… Mase dia test nak tengok sape user yang paling selalu gune youtube tu memang cuak gak lah aku sebab aku ade skali dalam tu. Aku bukanlah salu sangat singgah kat youtube tu tapi time2 boring je.. Saje je nak tengok2 cite yang prank orang ni, video klip pape, ally iskandar ke kan.. Dahtu dia bukan je boleh detect ip no computer tapi name user tu sendiri pun bleh( klu gune ip orang lain tak tau) kalau gune name ni hah!! amik kau jeng..jeng…KASYAH.. tu tah sape2 tah.. buatnye mase die test tadi kua…JIJAH.. mau tak terkejut aku ngn bos2 aku skali..

So lepas ni hati2 ey.. jangan ingat dah abis waktu opis pun dia tak bleh detect..Siap boleh detect user mane yang buat tu yang aku kagum sket tu.. sket je laa kan.. Tapi dah ade kat satu kementerian ni dia gune produk dari comp ni la kan pastu bos dia dapat detect tak pasal2 dapat surat tunjuk sebab orang tu.. amik ko.. so lepas ni berhati- hatilah semasa melayari internet ye. Bos sentiasa di sisi anda heheheh…

jangan tengok!!


hahaha..
cam pelik je aku site ni ade kale2 plak
tapi cam ok2 je..
tak teruja pun nk hapdet ari2 klu nengok bcground nih.
siyes terase pengedit cover nih haha..
sungguh tak sayang mulut huhu..
neway tinggal lagi seminggu je praktikal aku kat cni
hari ni la last ari isnin aku ade kat cni heh..
esok last ari slase aku ade kt cni..
lusa last ari rabu ade kat cni..
julat bla..bla..bla..bla...

Friday, June 26, 2009

Mari Memotong Kuku


Dalam Islam terdapat hari-hari tertentu yang dibolehkan untuk memotong kuku iaitu hari Isnin, Khamis dan Jumaat Hari-hari lain tidak digalakkan kerana akan menyekat rezeki, mendatangkan penyakit dan mendatangkan masalah-masalah yang tidak menyenangkan.

Rasulullah saw bersabda yag bermaksud;
'Barang siapa mengerat kuku pada hari:-

Sabtu - Nescaya keluar dari dalam tubuhnya ubat dan masuk kepadanya penyakit.

Ahad - Nescaya keluar daripada kekayaan dan masuk kemiskinan.

Isnin - Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk penyakit.

Selasa - Nescaya keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit.

Rabu - Nescaya keluar daripadanya was-was dan masuk kepapaan.

Khamis - Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari penyakit.

Jumaat - Nescaya keluar dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya dan masuk kepadanya rahmat Allah.


Tukaran hari bermula waktu Magrib dan bukan 1200 tengahmalam dalam kalendar Islam.



CARA MEMOTONG KUKU YANG BAIK MENURUT IMAM AL-GHAZALI

Mulakan memotong kuku dari jari-jari di sebelah tangan kanan .Mulakan memotong kuku di jari telunjuk (bahagian kanan).

Seterusnya jari hantu atau jari tengah, jari manis dan akhir sekali jari
kelingking atau jari anak.

Tinggalkan dahulu ibu jari tangan kanan dan beralih kepada tangan kiri.
Mulakan dengan memotong kuku dari kelingking,jari manis, jari hantu dan jari telunjuk.

Seterusnya ibu jari di tangan kanan dan akhir sekali ibu jari tangan kiri.
Semoga pedoman ini dapat di manfaatkan oleh setiap umat Islam.

Thursday, June 25, 2009

Tiru Jepun ke?


malaysia punye..

video




jepun punye..

video


tiru- tiru pun 4,5 kali gak aku nengok mende ni hahaha..bongek tul..


Wednesday, June 24, 2009

Lalalalalalala..

Adoiii... Penatnye rase macam orang keje lombong..
Ngantuk betul la ari ni..
Malas nye nak buat report huhu..

Sunday, June 21, 2009

Berkira betul arr..


" Saya tak nak tau masalah awak.. saya cume nak tau awak boleh lapor diri atau tidak 1hb nanti? itu aje..kalau boleh, ok la kalau tak terpaksa la.. saya pun kena adil jugak dengan calon2 lain.."

" owh... hmmm... (susun ayat yang berterabur + redha) kalau macam tu takpe lah.. takkan sebab gap 3 hari tu saya nak lepaskan degree saya yang 3 tahun tu.."

" yess!!! saya rase praktikal awak lagi penting. Kalau kerja2 ni bile2 mase pun awak bleh apply nanti.. Lagipun pointer awak boleh tahan saya rasa baik awak sambung master.."

gglluurrppp...

" err... saya rase nak cari pengalaman dulu lah sebelum sambung study.."



tadek rezeki..


mesej abang syam plak..



" org xdpt la kj yg kbs tu.. dia nak pkai 1hb, org abis prktkal 3hb. xbleh cnsider pun sb dia trus nk anta pi training.."

" xpe. tak de rezeki kat situ. cube cari tempat lain.."

...kecewa...

....redha....



takpe laa.. dorang yang rugi tak dapat aku a.k.a pekerja yang akan berkhidmat dengan cemerlang, gemilang, terbilang, berbudi bahasa, hormat orang tua penyayang dan sopan walaupun sedikit kelam kabut...




Tuesday, June 16, 2009

Paham anak- anak?






Terlepas sudah ketakutan aku haha.. Minggu ni sangat2 la bermain dengan emosi cewahhh haha.. Tadi puan maizatul datang tengok aku kat cni huhu.. Lepas jumpe en Aziz dia interview aku plak. Cam macam tanye. Sebelum tu aku siap pesan kat bdak2 opis soh dorang cakap yang baik2 je kalau puan tanye pape kat dorang jugak hahaha... Mase en aziz bagi markah tadi (aku ade skali okey!!) rase cam sedih pun ade gak. Terasa dah nak abis praktikal kt cni.. Baru skang aku rase cam sonok dok kat opis ni.. Tapi ok la sume dah settle hmm... Pasni bleh la membelanjakan diri dengan bahagianye kan? Owh.. tadi aku dapat kal dari kbs ooppsss.. bukan kebas tapi kemnterian belia sukan hehehe... Senin depan ade interview huhu.. Alhamdulillah.. Tapi tak kompem lagi dapat ke tak.. cume gi interview je dulu.. Arap2 la dapat kan... Rezeki Allah tu luas. Jangan risau ye, kalau dah memang ditentukan untuk kita insyaAllah akan jadi hak kita. Paham anak- anak?

Konvensyen Keselamatan Perlindungan 2009

Akhirnya haha... ni lah projek terbesar masa aku praktikal ni.. dah pun berlangsung tadi.. Best gak ar sebab nampak cam mewah, glamer dan sangat sopistikated je sume tetamu yang hadir hehehe.. Pic tak dapat upload skg.. Walaupun begitu mereka sangat rugi kerana tak dapat tengok aku join dorang skali masa majlis berlangsung sebab aku kena stay kat belakang uuwaaaaaaa.... orang2 belakang tabir ni memang tak glamer pun huhu.. Tapi takpe.. malam ni dinner kpkk so malam ni adelah malam glamer sedunia haha.. Mungkinkah aku akan memalukan nama ukm dengan tema bling- bling yang aku cipta sendiri? hakhak.. Malam ni tema dinner biase2 je kalu orang gov ni..(sungguh tak sayang mulut dan jari).. kate en yusry tema dinner smart casual tapi.. Ade aku kesah? hahaha...

Sunday, June 14, 2009

Friday, June 12, 2009

Dia datang jeng..jeng..jeng..


Finally..
Tadi dah dapat kal dari puan maizatul (aku tak kenal pun sape) dia nak datang senin depan ni nak melawat aku. Ade gak orang ukm nak datang melawat huhu.. Tapi ade reheasel konvensyen lak mase tu.. Aku mintak dia datang pagi la jumpe penyelia aku ni. En Aziz tu dah la bz jek.. Ari ni dia cuti nak study, esok dia ade exam. Dia amik master kat ukm. Tensen je aku nengok dia semalam dengan assg dia tak siap lagi, program algorithm n structural data ke ape ntah tu tak siap lagi huhu.. Memang tensen.. Tapi takpe la.. Saya percaya en Aziz boleh buat sume tu macam mane en Aziz suruh saya buat hmm..
Chaiiyokk..
dan sekarang mase aku kj dah abis..
jom balikkkk...
...oyehhh...

Kitchen Prank



video

Thursday, June 11, 2009

Terseksa ah cam ni....

" Tadi en Aziz call saya, dia pesan suruh awak buat montaj untuk konvensyen SP (sasaran penting) nanti. Tapi pakai adobe premier ye.. boleh tak?"

" Owh.. boleh2.."



Uuuwwaaaaaaaaaa........
..Penderitaanku bermula sekali lagi..

uuwaaaaaaaaaaaaaaa.........
Ingat kan dah tak jumpe dah montaj ni huh.. Ade lagi?? Adoiii laaa.... Boleh muntah darah macam ni.. Taste datuk tu bukan taste asia, tu yang susah sket nak buat montaj ni. ooo... kutuk datuk ye??.. eh tak arr!!!.. ni cuma luahan hati je.. dah tu aku nak cite ngn sape lagi kalu kat sini aku sorang je yang buat praktikal huh..

Hmm... takpe2.. anak didik prof fuziah a.k.a kak gee dengan dr normah mesti boleh buat benda ni.. kacang je.. kalu kena rejek pun ade chance la aku nak pi soping kat alamanda tu untuk menghiburkan hati wawawawawa....

Nampaknye babak kebahagiaan aku semalam tak berpanjangan haaiisshhhhh....

Wednesday, June 10, 2009

Hari Kebahagiaan Sedunia



Yesss... Ari ni ari kemerdekaan selama aku berpraktikal kat cni haha.. Ade la beberapa babak yang terjadi pada hari ni telah membangkitkan mood aku utk meneruskan kj2 yg ade ni..(kalu tak.. aiisshhh...bile la nak pukul 5 nih hmm...)



BABAK 1.
Memang syok bile dah tak payah kena buat montaj lagi, sangat seronok bile dah mula baik dengan opismate (5minggu tu lame kan?). So sekarang ni baru la aku faham kenape TEAMWORK yang sering dilaungkan oleh kumpulan wonderpets itu sangat penting masa di alam pekerjaan. Bile kite ade teamwork dengan opismate, kite akan rase seronok bekerja, bile dah seronok sume keja yang susah jadi senang, pastu bile dah senang kite akan rase puas dengan hasil keja kita walopun kena rejek (trust me!!) pastu kite tak sabar nak mulakan hari seterusnye dengan opismate yang baik dengan adanya teamwork cheewaahhh haha... tapi betul kan? tapi nak bentuk Teamwork tu yang susah sket kot.. Tinggal lagi 3minggu je huhu.. Walaupun begitu, tadek lagi calling2 dari ukm yang nak anta lectrer datang melawat aku kat cni uuwwaaaaa...


BABAK 2.
Ari ni result exm kua dan ni la result yang jatuh paling teruk ever selama aku blaja kat ukm ni huh.. tapi tetap rase syok sebab paperIMC yang gile maut tu aku dapat A-!!!!!!!!!!!! hahahaha...weewiitttt... ok2 jijah.. balik keja ni kite soping kat alamanda ok, kite celebrate ye walopun pointer jatuh haha.. mental kah aku? fotografi a- haha.. lawak gak yang ni.. bak kate aju semangat/ aura menangkap gambar bersama yang tersayang la tu hahaha... subjek lain biase je.. tak perlu dibanggakan. Paper prjek yang aku penh nangis mase buat tu sebab kne rejek pun dpt b je. tp boleh laa... satu lagi yang best paper e-komers dapat b haha.. lawak2.. aku ingt ni la subjek yg akan mengkecundangkan aku berbanding subjek2 lain. Susah giler paper ni.. siyes killer subjek aku sem ni.. kalu korang amik pun sure gugur rmbut. Rejoice pun tak bleh tolong. thanks much to azuan yang byk tolong group kite buat program. Aku bg idea nak buat bisnes ape yg sesuai tu bleh la.. buat design2 kt kedai kite tu aku suke la.. tu pasal group kite buat kedai online jual bunga hahaha... eyy lelaki dengan bunga pun ok what?? melambangkan gentleman kan... (yekkk.. haha..) nape geli? sebab aku tak suke bunga sangat laa.. aku suke pegaga hahahaha...


BABAK 3.
Tadi aku kal aju lepas tak sempat pick up kal dia. Biase la kan kalu dah borak ngn kawan lame tak jumpe macam mane haiissshhh... tambah2 lagi pompuan haha..oooppssss... bukan pompuan. tambah2 lagi aku hehe...(nanti marah plak pompuan2 di luar sane haha..). Dah dapat cakap tu haisshhh bersembang tak hengat.. cam macam cite kuar sampai en latifi pun dah jeling2 aku apsal banyak cakap plak bdak prktikal ni ari ni haha.. pastu aku perasan gak ar dorang pandang2 pastu aku slow la cakap tu tapi tak lame pun.. pastu aku tergelak sasuke hati je haha... tu belum jumpe lagi.. isshhh.. geram la kat kawan2 aku yang best ni.. rase nak picit2 je dorang bile jumpe nt.


BABAK 4.
Ari ni aku dapat keja baru!! pasni tak payah lagi buat montaj. cume tolong2 jela en yusry kalau dia nak ape2 lagi. Ari ni jd s.u buat minit mesyuarat dengan report huhu.. ok la. rase rileks siket kj kalau menaip ni dari main dengan software je.. yela start masuk lagi aku dah ditugaskan untuk menggodek apple tu. Mula2 tu best gak la sebab benda baru kan tapi dah lame2 tu sakit otak weh..


BABAK 5.
Esok nak balik umah abang aku. Nanti bleh jumpe najaa haha.. eeeeee... geram betol dengan naja ni. rase nak lambung tinggi2 jek..(p/s: melambung budak bawah umor 3tahun tak baik untuk mereka sebab melemahkan fungsi dalaman mereka seperti jantung, paru2, limpa, hati dan gigi.) Sabtu ni ade interview kat jalan ampang tu huhu.. saje je nak test, nak rase cam mane rasenye bile interview. kalau nk ikutkan malas nak gi tapi selepas arahan dikeluarkan oleh abg aku maka aku terpaksa menurutnya sambil menunduk dan kaki menguis2 tanah. Interview untuk program train n place. Rasenye ramai yang dapat offer ni kan? kite jumpa di sanaaaaa....



BABAK 6.
Dalam aku tengah fokus buat kj ni.. diingggg!!! napi buzz aku. Napi ni bdak group aku mase aug dulu. chat ngn dia jap. kalu ade bubu mesti lagi best. Napi ni pandai sket cari bisnes so dia pun cite la kj2 yang dia pnah buat. Lepas jmpe dia dgn bubu mase dia dtg ukm dulu banyak gak job dia buat. dan untuk pengetahuan group 3 buletin, mase aku tengah chat dengan dia ni. dia tengah bersenang lenang dlm hotel dengan voucher yang parents dia dpt. Next week kt melaka plak. kne abiskan sblum jun.. macam best je kan. bukan buat ape pun..sesaje je abiskan mase kat hotel. dah kate free.. (apsal dia lak menjadi topik aku kat babak 6 ni?). dia ade gak la rekemen kan aku kj yang dia buat tapi dia sendiri tak konfiden dan tak menggalakkan aku huhu.. so tanak ah. Chat ngn dia ni asik cite pasal duit ribu riban jek.. ni yang semangat aku nak wat bisnes ni.. bisnes ape? haa... ini yg kite tak tau lagi ngahaha..



Ok2.. enaf2.. mase untuk sambung keja hakhak..

uikss?? panjang membebel ari ni cik jijah.. hehe...

Monday, June 8, 2009

Sakit







Mood sekarang tengah sakit..
homesick...
Uwwaaaaawawaaaaaa........

Wednesday, June 3, 2009

Punca Stadium Runtuh




Perhimpunan ultraman secara besar- besaran di stadium memberi peluang baik kepada raksasa ni untuk membalas dendam...






p/s : ngeh..ngehh.. i love ultraman muahh2...

Wayang Pasir

Salam..

Hahaha.. Tak menarik langsung tajuk. Video ni aku dapat dari emel aku. Suke tengok haha.. kagum2..


video